keskiviikko 10. elokuuta 2011

Pinnasänky ja patjan valinta -help... ;)

Raskausviikko nro 2aks5iitosen alku häämöttää huomisaamussa.

Kävin eilen äidin kanssa ostamassa maalia pinnasängyn entisöintiä varten. Muistelen maininneeni aikaisemmin, että Tyypille on tulossa pinnasängyksi perinnesänky ja äiti on nyt edennyt sen entisöinnissä niin pitkälle, että sänkyyn ostettiin maali. Päädyin RTV:n myyjän suosituksesta ostamaan Empiren puolihimmeää valkoista maalia, joka on öljypohjainen eikä siten vaadi pohjamaalia ja kuivuu tasaisesti hiotun puun päälle. Kun käytiin kaivamassa sänky varastosta, niin allekirjoittaneella on ollut joku ihme sulku päällä aivoissa, kun en ole sängystä napannut tuolloin kuvaa. Tuossa oikealla olevassa kuvassa näkyy millaista jälki on tällä hetkellä.

Koska sänky on tehty itse, sen pohjan mitat ovat 595 mm x 950 mm. Näin ollen sänkyyn ei ole saatavilla patjaa, kuin mittatilauksena (koot stadardin mukaan 120x60). Soitinkin tänään keskustelupalstojen innoittamana Etolaan ja kyselin minkä hintainen olisi kovuusluokka 23 yllämainitun kokoinen ja 7 cm paksu vaahtomuovipatja. Hinnaksi sain 26 euroa. Kuulostaako teistä hyvältä ratkaisulta?

Vaahtomuovin päälle ajattelin laittavani sijauspatjan (siis about 1-2 cm paksun, josta ilma pääsee kiertämään läpi) ja tämän päälle sitten tulisi varmaankin laitettavaksi patjansuojus ja sitten lakana? Olenko oikeilla jäljillä? Miten tuo patjansuojus muuten tulee asettaa, kun Ikean nettisivujen mukaan: "Materiaali ei hengitä. Älä aseta vauvan pään alle."? *tuntee olonsa tähän aikaan illasta äärimmäisen blondiksi*

Hih hih, miten voikin sängyn sisuksen suunnittelu tuntua näin monimutkaiselta!

Käytiin tänään aviokin kanssa tekemässä tunnin mittainen kävelylenkki. Liikun hitaasti, mutta varmasti. Jostain syystä masu tuntuu kiristävältä useastikin etenkin syömisen jälkeen ja jos kävelen reippaasti niin vuoron perään tuntuu lihaspisto kummallakin puolella masua. Siispä nyt otetaan vaan aikaa, kun ollaan liikkeellä.

Aika suorastaan lentää! Huomenna juhlitaan työpaikalla koeajan päättymistä "työväen" kuohuvan eli Pommacin ja vaahtokarkkien voimin. :) Kaksi herätystä jäljellä, ihan kohta täällä on KESÄLOMA!!

9 kommenttia:

 1. Oi ihanaa, perinnesänky! Täällä sormet syyhyäisi tuon entisöinnin perään ;)

  Mutta voi vehnäleipä, miten mä oon kokonaan missannu patjansuojuksen?! Äitiyspakkauksessa tuli kyllä joku riepu, joka oli toiselta puolelta "muovinen" ja toiselta froteinen, mutta ehkä niitä olisi hyvä olla useempi kun yks kappale. Eikä se äitiyspakkauksen suojus ole riittävän iso suojaamaan koko sänkyä, mutta toisaalta ehkä riittää, jos se peittää kriittisen kohdan eli sen alueen mihin yöllinen kakkapommi voi räjähtää :D Ehkä tästä täytyy lähtee ostoksille vielä kun ehtii. Täytyy toivoa, että Prisma tms. myy moisia suojuksia, koska lähimpään Ikeaan on 150 km ;)

  VastaaPoista
 2. Minä oon pitänyt patjansuojusta aina petarin alla, kun musta se tuntuis aivan liian hiostavalta suoraan lakanan alla. Petari on kuitenkin helppo pestä ja kuivuukin suht nopeasti. Ja jos haluaa laittaa patjansuojuksen petarin päälle, niin kannattaa laittaa mieluummin villaa kuin muovia, se hengittää paremmin ja pitää ainakin melkein yhtä hyvin. Ja ei meillä ainakaan oo koskaan tullut niin isoja vahinkoja, ettei villa ois pitänyt. Minen ite vois kuvitellakaan nukkuvani muovin päällä, joten en oo halunnut vauvaakaan laittaa hikoilemaan.

  Jiille vinkiksi, että varmaan kaikki kangaskaupat myy kyllä muovitettua froteeta, sitä saa sitten just sen verran ku tarvii. Jos ei Prismasta löydy siis. :)

  VastaaPoista
 3. Ihana sänkyprojekti. :)
  Ja yllättävän halpa tuo mittatilauspatja!

  VastaaPoista
 4. Me ostettiin BabyStylesta kuitupatja, koska sanoivat että on helpommin pestävissä kuin vaahtomuovinen. Siis tuo vaahtomuovinen on vissiinkin todella hidas kuivumaan ja vissiinkin homevaarainen tai jotain (vaikka en ole mitenkään hysteerinen näiden asioiden suhteen). Hinta oli muistaakseni 36 euroa, joten ajattelin, että voin maksaa tuon kympin enemmän, jos on helpompi pestä.

  Ja tuo patja on siis tehty kahdesta noin parin sentin kerroksesta ja päällä lakana, jota ei ole päästä ommeltu kiinni, vaan se taitetaan sinne patjojen väliin. Kun tuo lakana ei ole kiinni, niin sitä patjaa oli tosi helppo lyhentää sopivaksi ihan saksilla. Kaventaa ei tarvinnut, vaikka meillä taisi olla jopa sentin kapeampi sänky kuin teillä. Eli kannattaa harkita tuokin vaihtoehto, vaikka vaahtomuovipatjakin on varmasti ihan hyvä vauvalle (niillä ei taida vielä olla samanlaisia senkäongelmia kuin meillä aikuisilla ;) Niin ja muistaakseni ihan normi Finlaysonin patjakin on helposti lyhennettävissä saksilla. Taitaa tosin olla samanhintainen kuin tuo Etolan, joten sinänsä ei taida olla sulle hyötyä.

  Sitten piti vielä kommentoida tuota lakana-petari asiaa. Siitäkin olen kuullut monia mielipiteitä. Toiset sanoo, että ehdottomasti muovifrotee, koska yöllä patjan kuivattelu on rasittavaa ja toiset sanoo, ettei missään nimessä kun hiostaa ja ei se lakanoiden vaihto ole niin hankalaa yölläkään. Itse ostin noita Ikean patjansuojuksia ja olen nyt loppuraskaudesta testannut niitä itse, jos vaikka vedet sattuu yöllä menemään. Olen todennut, että ei ne ainakaan minua juurikaan hiosta. Ja jos tuo on hyvä vauvallekin (tiedetään sitten kun päästään testaamaan), niin en osta hänelle edes erillistä petaria. Liian paksussa ja pehmeässä petarissahan on kanssa jotain riskiä vauvalle, eikä se sitä tarvitse.

  Nyt olen ajatellut siis, että laitan sänkyyn tuon kuitupatjan päälle patjansuojuksen, aluslakanan, toisen kerroksen patjansuojuksia ja lakanoita jonka jälkeen vauvalle joko unipussin tai kevyen peiton. Sitten jos yöllä käy vahinko, niin tuosta voi nopeasti napata toisen kerroksen lakanoita pois ja vauva pääsee takaisin nukkumaan nopeasti. Tosin unipussin kanssa vahinkoja vissiin sattuu sänkyyn asti vähemmän, joten tämäkin systeemi voi muuttua kokeilujen perusteella. Mutta tuo on nyt omasta mielestä parhaimmaksi vaihtoehdoksi muotoutunut, kun olen kysellyt monilta kavereilta tästä kokemuksia. Ja mitään näistä ei voi valita varmasti, koska ei tiedä mistä se vauva tykkää eli sopiiko hänelle paremmin peitto vai unipussi, hiostaako muovifrotee, onko joku patja liian pehmeä tai kova (nukkuuko kyljellään vai selällään miellellään) jne. Eli yhteenvetona sanoisin, että hommaa joku halpa ratkaisu aluksi ja selvitä mistä noita saa ja sitten kun näet miten vauva toimii, niin hankit sitten parempia tarpeen mukaan.

  VastaaPoista
 5. Vaahtomuovipatjat homehtuu kyllä helposti. :|

  VastaaPoista
 6. Ööö, mä putosin kans jotenkin kärryiltä kun ne patjansuojukset mitä mä oon nähnyt niin laitetaan se muovi ALASPÄIN ja froteepuoli päälle, sit lakana siihen (ei eli kai kukaan sen muovin päällä nuku?)... Näin siis ihan aikuistenkin sängyissä. Eli idea on kai se, että petari ei kastu? No mutta, kokeilemalla kai huomaa mikä sopii parhaiten :)

  VastaaPoista
 7. No mutta kyllähän se patjansuojus silti hiostaa, vaikka se froteepuoli onkin päällepäin. Kun ei se froteekaan niin paljoa hengitä. :)

  Laitoin just aamulla petarin pyykkikoneeseen, kun olin illalla laittanut villahousut huolimattomasti vaipan päälle... Eipä ollu iso homma, kun muutakin pyykkiä oli menossa koneeseen. Ja pitäähän se muutenkin pestä säännöllisesti. :) Meillä näitä vahinkoja on sattunut 1v 8kk aikana ehkä viidesti. Tai no ehkä ekan parin kk aikana sattui useammin, kun ei oltu löydetty vielä sopivaa vaippakombinaatiota.

  VastaaPoista
 8. Moikka,

  Eksyin tänne pinnasänky etsinnöissäni. Kiinnostaisi tietää miten olet perinnesängyllä pärjännyt? Onko siinä laskettava laita tai säädettävää pohjaa?

  Meille on tulossa huhtivauva ja nyt kovasti mietinnässä otetaanko käyttöön vanhanaikainen ilman säätöjä oleva suvun pinnis vai ihan uusi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka moikka ja kiitos kommentista!
   Meillä oli perinnesänky käytössä kesään saakka, eli reilut puoli vuotta. Sitten Tyyppi nukkui jonkin aikaa matkasängyssä, kun totuteltiin Kreikan lomaa varten isompaan sänkyyn ja sitten matkasängystä siirryttiin 120x60cm pinnasänkyyn, josta otettiin toinen laita lopulta pois (turvalaita tilalle) ja nyt onkin jo käytössä taaperosänky. :)

   Meidän pinniksessä on laskettava laita, eli siitä tulee sellainen sohva, mutta säädettävää pohjaa ei ole, joten pohja on todella korkealla ja kun Tyyppi oppi seisomaan tukea vasten, niin en uskaltanut enää pinnistä käyttää ettei Tyyppi vain tipahtaisi sieltä.

   Mutta, vauvasänkynä on ihana ja tulee meillä käyttöön myös, jos pikkusisarus saadaan.

   Poista

Kiitos, kun kommentoit!