torstai 9. tammikuuta 2014

rv 9+5 / eka neuvolakäyntikin jo takana

Tyypin kohdalla tähän aikaan saatiin Naistenklinikalta ajat ultratutkimuksiin. Pitäisikin kipaista käymään postilaatikolla ja kurkata olisiko samainen kirje pudonnut päivitetyillä päivämäärillä tänään... :) Naistenklinikkahan on pääasiassa käsittääkseni vielä suljettu remontin takia suurimmalta osalta synnyttäjiä, mutta joitakin tutkimuksia ja synnytyksiä käytössä olevien resurssien puitteissa pyritään hoitamaan, joten peukut pystyyn, että meille löytyisi sopivat ajat.

Tietokoneen näyttö on väreillyt jotenkin hassusti ja laukaissut muutaman kerran oikein kunnon pahoinvoinnin, joten olen suosiolla välttänyt tietokoneen ääressä istumista ja tyytynyt lueskelemaan kuulumisia blogeista. Onneksi kommentointikin suurimmaksi osaksi onnistuu puhelimella.

Tyyppi on tänään kolmatta päivää päiväkodissa siten, että olen vain vienyt hänet sinne aamulla ja sitten sanonut lähteväni asioille. Tänään oli eka kerta, kun Tyyppi jäi sinne hieman itkeskellen, mutta uskon kuitenkin hänen melkoisen nopsasti rauhoittuneen ja lähteneen mukaan aamun leikkitouhuihin. Tyyppi on saanut todella hienoa palautetta, on kuulemma erittäin nopsasti sopeutunut päiväkodin touhuihin ja hoitajiin sekä muihin lapsiin. Tyyppihän on aina ollut varsin sosiaalinen ja aktiivinen tapaus, joten siltä osin en huolissani ollutkaan. Päiväunille käydään suuremmitta itkuitta (ensimmäisen kerranhan itkettiin äitiä se ~20 minuuttia), ja tähän varmasti vaikutti se, että viime viikonlopun 3 päivää kestäneen tauon jälkeen Tyyppi sai ottaa mukaan Puhinan lisäksi isomman Puh-karhun.
Saamme päivittäin Tyyppiä hakiessa
yhteenvedon päivän kulusta. Nämä täytyy
säilyttää!


Päiväkodissa ei ole lounas oikein maistunut, vaikka tarjolla on ollut pastaa (Tyypin lempiruokaa), vaan ruokaa on lähinnä maisteltu. Tyyppi osaa siis syödä jo varsin hienosti itse lusikalla ja ruoka maistuu kyllä kotona (päivällisaikaa olemme nyt hieman aikaistaneet, noin klo 16) samoin kuin aamu- ja iltapuuron. Tosin eilen oli kuulemma päiväkodissa välipalaksi ollut lettuja ja ne olivat kyllä uponneet oikein reippaassa tahdissa. ;)

Lomailen vielä ensi viikon torstaihin saakka ja sitten meillä alkaakin jälleen uudenlainen arki, kun olemmekin molemmat töissä ja arki pitäisi saada pyörimään, lähinnä huolestuttaa ruoanlaitollinen näkökulma. Sain vihdoinkin nykäistyä aviokin irti Tyypin purkkiruoista perustelemalla, että päiväkodissakin syödään kotiruokaa ja sillä, että nyt jos koskaan on ihanteellinen ajankohta alkaa kotonakin tehdä koko perheelle sopivaa ruokaa. Helppoahan tämä siinä mielessä on, kun olen itse vielä viikon verran lomalla ja pahoinvointi on keskittynyt lähinnä aamuihin, joten ruoanlaitto onnistuu taas pitkästä aikaa (tiistaina vielä oksensin ruokaa laittaessani, how lovely, koska mielestäni meidän keittiön roskis haisi niin pahalle), mutta kokkailin silti onnistuneen makkarakeiton ja leivoinpas tuoreita leipäsiäkin kylkiäisiksi. :) Maanantaina kokkailin Tyypille pakkaseen muutamat annokset kasvissosekeittoa hätävaroiksi ja ajatuksena on tehdä ruokaa aina niin iso annos, että ruokaa riittää myös seuraavalle päivälle, jos ei aviokille, niin ainakin Tyypille.

Olin ajatellut, että olisi kätevää ostaa jääkaappiin ja ruokakaappiin helppoja ruokia Tyyppiä varten. Yksi näistä oli fileestä tehdyt kalapuikot. En usko kovinkaan paljon mihinkään salaliittoteorioihin, mutta kalapuikoissa ja kalapakasteissa yleensäkin (emme siis käytä muita pakasteita, kuin kalapuikkoja) pisti silmääni eräs seikka: kaikki kalat, joista kalapuikot on tehty (Findus, Lidl, Pirkka, Rainbow), on pyydetty Tyynestä Valtamerestä. Asia, joka tässä huolettaa, on se, että Fukushimasta vuotaa vieläkin paljon paljon säteilevää vettä mereen ja Yhdysvaltain rannikolta (siis toiselta puolelta tätä valtamerta) on löydetty meren elävistä aivan jäätäviä säteilymääriä! Niinpä päätin pistää kaikki Tyynestä Valtamerestä peräisin olevat kalapuikko-valmisteet pannaan ja nykyään tsekkaan aika tarkoin mistä kala on pyydetty.

Siellä se meidän pikku kakkonen
köllöttelee omassa yksiössään.
Se paasaamisesta, tänään on rv 9+5 ja lauantaina alkaa 11 raskausviikko. Olen sanoinkuvaamattoman helpottunut siinä vaiheessa, kun tämä ensimmäinen kolmannes on kasassa ja pahoinvointi toivottavasti helpottanut. Olen ihan unohtanut mainita, että kävin ensimmäisen kerran neuvolassa jo 30.12! Alunperinhän ensimmäinen neuvola olisi ollut vasta 10.1. mutta pahoinvoinnin alkaessa uudelleen suht rajuna, työterveyshoitaja oli sitä mieltä, että nyt on syytä jo hakeutua neuvolankin seurantaan. Sainkin ajan sitten saman tien ja neuvolassa tuttu täti onnitteli tietysti raskaudesta ja kertoi, että suurimmalla osalla pahoinvointi helpottaa sitten kun ensimmäinen kolmannes on kasassa. Neuvolan laskurin mukaan LA olisi 9.8.14, mutta koska ultra määrittää tarkemmin, niin pitäydymme alkuperäisessä 10.8.-ajassa. 

Neuvolassa siis verenpaine oli oikein mainio 101/73 ja hemoglobiini oli 148. Näköjään raskaus sopii mulle. Meidän neuvolasta on tullut aiempaa omatoimisempi, jatkossa pissanäyte, verenpaine ja paino tarkistetaan itse. Seuraava neuvola onkin sitten 17.2. ja silloin on takana jo niskapoimu-ultra, jossa toivottavasti kaikki on oikein mallillaan. 

Minulla on kovin voimakas tyttö-olo. :) 

4 kommenttia:

 1. Ihana toi minun päivänä lappunen, meidän tarhatädit on tosi nihkeitä kertomaan yhtään mitään siitä miten on mennyt. Pitää kysyä suoria yksityiskohtaisia kysymyksiä jos haluaa jotain tietää ja se on lievästi ärsyttävää.

  Ja me päästiin naistenkliniikalle ultraan, tai meidät laitettiin sinne vaikka synnytän jorvissa. Sanottiin silloin nimenomaan että suurin osa ultrista on nyt tällä hetkellä siirretty sinne, pysy nyt sitten näissä kaikissa käänteissä mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olin jo valinnut sairaalassa neuvolaa varatessa Jorvin, koska oletin NKL:n olevan suljettuna, mutta kyllä se nyt vaan on mulle sairaalaksi merkitty. :) Ja eilen tuli kutsut NKL:lle ultriin: eka JO 28.1!!

   Poista
 2. Meilläkin on mapeissa samanlaisia lappuja neljän vuoden ajalta :) etenkin aluksi oli tosi kiva saada paperilla tiedot lapsen päivästä, myöhemmin ne ei enää tuntuneet niin tärkeiltä, kun kuitenkin hoitajat kertoi samat asiat. Hyvin toimii hommat tuossa päiväkotiketjussa.

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, että raskaus sujuu hyvin! :)

  Meillä ruvettiin syömään koko perheen kesken samaa ruokaa muistaakseni aika lailla silloin kun tyttö täytti vuoden. Pilttejä käytetään vain hätävararuokana, tai esim. jos lähdetään kylään, harrastuksiin jne. Meillä on sikäli vähän sama ongelma, että mies ei oikein osaa laittaa ruokaa. Yritän tehdä niille päiville ruoat valmiiksi jääkaappiin kun on miehen hakuvuoro tai sitten hän tekee jotain helppoa kuten esim. kalapuikkoja ja niiden kanssa vihanneksia. Pasta onnistuu myös ja sen kanssa voi tarjota esim. keitettyä kananmunaa että on vähän ruokaisampaa. Voihan asiaa perustella aviokille niinkin että kotona itse tehty ruoka on paljon terveellisempää kuin purkkiruoat :)

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!